- مواد شیمیایی
آب ژاول یا همان هیپوکلریت سدیم
آب ژاول یا همان هیپوکلریت سدیم
آب ژاول
آب ژاول نام دیگر آب ژاول چیست هیپوکلریت سدیم با فرمول شیمیایی NaOCl یکی از مواد شیمیایی قوی Sodium hypochlorite که در زمینه سفید کنندگی و ضد عفونی می باشد که کاربرد گسترده ای در صنایع و مصارف خانگی دارد. این ماده در حالت مایع دارای رنگ زرد شفاف می باشد و بوی تند و زننده ای دارد.
از این ماده در صنایع صنعت تصفیه آب و فاضلاب برای مثال در امر گند زدایی آب آشامیدنی ، تصفیه آب استخر ، ضدعفونی پساب تصفیه خانه فاضلاب و پساب صنایعی همچون نساجی و غیره ……. مورد استفاده قرار می گیرد و به عنوان یک عامل قلیایی قوی که خاصیت خورندگی بالایی دارد مورد استفاده قرار می گیرد.
آب ژاول چیست
آب ژاول یا همان وایتکس یکی از متداولترین مواد شیمیایی در امر تصفیه و گند زدایی و سفید کنندگی می باشد که اولین بار توسط دانشمند فرانسوی به نام برتولت ساخته شد. این ماده در ابتدا از ترکیب پتاسیم کربنات و کلر سخته می شد که با توجه به هزینه بالای ساخت توسط دانشمندان دیگر تغییر روش داده شد و از ترکیب هیدروکسید سدیم و کلر ساخته شد که فرمول ان توسط آقای انتونی لابراک ارائه شد. از آنجایی که این ماده شیمیایی برای اولین بار در ژاول پاریس ساخته شد نام آن را اب ژاول گذاشتن و در تمام دنیا به این شهرت پیدا کرده است.
هیپوکلریت سدیم
هیپوکلریت سدیم به دو شکل مورد استفاده قرار می گیرد که در مورد اول در منازل به صورت ماده زرد رنگ و شفاف جهت سفید کنندگی و تمیز کردن سطوح پارچه و ضد عفونی کردن ظرف و ظروف استفاده می شود و در صنعت به صورت جامد و پودر سفید رنگ با خلوص ۵۰ الی ۶۰ درصد و یا به صورت گازی با خلوص ۹۹ درصد مورد استفاده قرار می گیرد.
رابطه شیمیایی برای تولید آب ژاول مطابق به شرح زیر می باشد:
Cl2+NaOH NaCl+ NaClO + H2O
رابطه بالا طی واکنش گاز کلر با هیدروکسید سدیم در دمایی بین ۲۰ تا ۴۰ درجه انجام می گردد که در هنگام دمیده شدن گاز کلر بر روی سود پرک یا سود سوزآور گاز کلر و هیپوکلریت سدیم تولید می گردد که می بایست در زمان مناسب واکنش قطع گردد و مانع از واکنش هیپوکلریت سدیم با گاز کلر گردد.
در روش دیگر از واکنش پرکلرین و بیکربنات دیم برای تولید آب ژاول استفاده می شود که به موجب این واکنش فرمول شیمیایی زیر شکل می گیرد.
Na2CO3 + Ca(OCl)2 ۲ NaOCl + CaCO3
علاوه بر دو روش فوق می توان NaCL را الکترولیز نمود تا بتوان آب ژاول تولید کرد که البته روش اول متداول ترین و مقرون به صرفه تر می باشد.
فرمول آب ژاول چیست؟
فرمول مولکولی: NaOCl
جرم مولی: ۷۴٫۴۴۲ g/mol
شکل ظاهری: greenish-yellow solid
چگالی: ۱٫۱۱ g/cm3
دمای ذوب: ۱۸ درجه سلسیوس (۶۴ درجه فارنهایت؛ ۲۹۱ کلوین)
دمای جوش: ۱۰۱ درجه سلسیوس (۲۱۴ درجه فارنهایت؛ ۳۷۴ کلوین)
انحلال پذیری در آب: ۲۹٫۳ g/100mL (0 °C)
آب ژاول آیا اسید است یا باز قیمت آن چقدر است برای خرید و استفاده در استخر
دیدگاهتان را بنویسید