- بهره برداری تصفیه فاضلاب مقالات مقالات فاضلاب
بهره برداری از حوضچه ته نشینی
بهره برداری از حوضچه ته نشینی
حوضچه ته نشینی و بهره برداری در فاضلاب
یکی از اصلی ترین اجزای تصفیه خانه ها واحد تهنشینی میباشد در این واحد علاوه بر ته نشینی لجن کیفیت پساب خروجی نیز بهبود می یابد حذف ۳۰ تا ۴۰ درصد اکسیژن مورد نیاز بیولوژیکی و ۵۰ تا ۶۰ درصد کل جامدات معلق از اهداف این واحد ذکر شده است. در بهره برداری قابل ذکر است که لجن تشکیل شده در واحد مجموعهای از مواد معدنی،مواد آلی و میکروب است که دارای دانسیته بیش از یک می باشد. حوض های ته نشینی بر اساس شکل ظاهری به دو دسته عمده تقسیم بندی می گردند:
ته نشینی دایره ای
ته نشینی مستطیلی
از طرف دیگر بر اساس مکانیسم جمع آوری لجن این حوزه ها به دو دسته تقسیم می شود
۱٫ لجن روبی مکانیکی
در این واحد با استفاده از واحدهای مکانیکی کردن لجن در قسمتی از حوضچه جمع آوری شده و انتقال داده می شود.
۲٫ لجن روبی ثقلی
در این حالت عامل اصلی حرکت لجن شیر ایجاد شده در کف حوضچه می باشد میزان شیر بستگی به شکل ظاهری حوزه دارد و معمولاً در حوزه های مربعی این شیب ۶۰ درجه می باشد.
طراحی حوض ته نشینی بر اساس نرخ بارگذاری سطحی میباشد این سرعت عبارت است از سرعتی که کوچکترین ذره بتوانند با راندمان ۱۰۰ درصد از گردد.
SLR=Q/A
SLR نرخ بارگذاری سطحی (مترمکعب بر متر مربع در روز)
Q دبی جریان (متر مکعب در روز)
A سطح حوضچه (متر مربع)
زمان مانده در نظر گرفته شده برای ته نشینی موثر ذرات در دامنه ۴۵ دقیقه تا دو ساعت می باشد که بسته به میزان بارگذاری سطحی در نظر گرفته می شود.
در فرآیند لجن فعال که مقدار لجن برگشتی زیاد بوده و در نتیجه دار جریان ورودی به حوزه های ته نشینی نهایی بیشتر از مقدار فاضلاب خام است حداکثر جریان ساعتی حوزههای ته نشینی نهایی باید طوری انتخاب شود که شرایط مناسب برای رسوب مواد معلق و تشکیل لجن و همچنین تغلیظ لجن را تامین کند.
در این مورد توصیه می شود که با توجه به فرایند های منطقه مختلف لجن فعال رسته ای و بار سرریز طوری تعدیل گردد که مسائل مربوط به بار مواد جامد جریانهای ناشی از اختلاف چگالی تلاطم هیدرولیکی در ورودی و همچنین کاهش رسوب لجن به حداقل برسد. توصیه میشود برای تعدیل تغییرات جریان نیز پیش بینی های لازم صورت گیرد.
نکات بهره برداری ته نشینی
هدف ته نشینی اولیه حذف مواد قابل ته نشینی و مواد شناور می باشد .کنسول راهبری ته نشینی اولیه به عوامل مختلف بستگی دارد که از جمله آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
• کنترل تخلیه و دفع لجن ته نشین شده
• حذف مواد شناور
• ملاحظات هیدرولیکی
• نظافت و کنترل بو
عملیات ته نشینی اولیه
عملیات دفع و تخلیه لجن ته نشینی اولیه به دلیل اهمیت زیاد آن در کیفیت پساب خروجی همواره بایستی مدنظر بهرهبردار باشد. به طور متوسط به ازای هر مترمکعب فاضلاب ورودی ۱۹ تا ۲۰ لیتر لجن تولید می شود که غلظت متوسط لجن ته نشینی اولیه تعیین درصد جامدات خشک بوده و میزان مواد آلی فرار آن ۷۰ تا ۸۰ درصد می باشد تخلیه لجن اولیه در تصفیه خانه های فاضلاب به دو صورت کلی انجام می شود تخلیه دائمی و تخلیه متناوب.
در تخلیه دائمی شیر لوله خروجی لجن به صورت ۲۴ ساعته باز بوده و پمپاژ نیز پیوسته با دبی مشخص انجام میشود این روش کیفیت پساب خروجی مطلوبی دارد ولی لجن تخلیه شده رقیق می باشد.
در روش تخلیه متناوب شیر لوله خروجی لجن ۲ تا چند نوبت در طول شبانه روز به مدت معین باز می شود و پس از تخلیه مقدار معینی از لجن مجدداً بسته میشود کیفیت پساب خروجی این روش برتر از روش دائمی بوده ولی لجن تخلیه شده قلعه سر می باشد و به عبارتی میتوان در این روش تا حدی تغلیظ لجن را ته نشینی اولیه انجام داد.
اگر غلظت لجن برای بهرهبردار مهم باشد روش دوم و در صورت کیفیت پساب مهم باشد روش اول بهتر است لذا نقش بهره بردار برای استفاده از روشهای مختلف تخلیه لجن بسیار مهم و تعیینکننده بوده و نمیتوان یک نسخه واحد برای تمام زمان های بهرهبرداری پیچید.
طراحی تصفیه خانه فاضلاب pdf
دیدگاهتان را بنویسید